Angst en Vertrouwen

Datum:
26 mei 2019

Docent(en):

Maryse Meertens
Docente
Mieke Scheffers
gastdocente

Categorie(ën)

Bij- en nascholing , Masterjaar

Wat voor invloed heeft angst op ons gedrag ? Hoe kunnen wij (en onze cliënten) vicieuze cirkels die daarop gebaseerd zijn, doorbreken ?
De “evolutie cirkel” waarmee jij tijdens deze module kennis gaat maken is een onmisbare aanvulling op het instrumentarium van elke therapeut.
Soms merk je dat een cliënt, ondanks de goede sessies die jij hebt neergezet, nog steeds vast zit aan een gedrag dat hij niet los kan laten. Angst en vermijden van pijn liggen daaraan ten grondslag.
Wij vluchten voor de angst en wij grijpen terug naar prettige ervaringen uit het verleden. Zo houden wij patronen in stand zelfs wanneer zij ons leven negatief beïnvloeden.
De “evolutie cirkel” is een instrument dat de verschillende fases in het ontstaan van zo’n patroon concreet weergeeft. Deze tool kan helpen om op een visuele manier inzicht te krijgen in emotionele (angst)processen. Wanneer jouw cliënt, naast de sessies, zijn proces kan volgen vanuit een metapositie, krijgt hij de kans om te begrijpen wat hij aan het doen is, vanuit welke impuls hij het doet en hoe hij uit de vicieuze cirkel van zijn negatieve patroon kan ontsnappen.
Als therapeut krijg jij tijdens deze module ook inzichten die je ruimte kunnen geven om jouw vertrouwen te laten groeien, daar waar eerder angst de boventoon voerde.