Lichaamswerk bij angst

Datum:
7 april 2019

Docent(en):

Jan-Dirk Sintenie
Gastdocent

Categorie(ën)

Bij- en nascholing , Masterjaar

Volgens Peter Levine, de grondlegger van Somatic Experience, groeit geen mens op zonder trauma’s. Sommige van deze trauma’s ontstaan heel vroeg in de jeugd. Daarom hebben we er op latere leeftijd meestal geen duidelijke herinneringen aan. Echter ons lichaam draagt de herinnering aan deze nare ervaringen in het zenuwstelsel met zich mee.

De basisemotie bij een trauma is angst. Dankzij angst zijn we in staat bij gevaar te vluchten of te vechten. Als geen van deze twee reacties mogelijk is, gaat ons lichaam verstijven. Deze drie reacties gebeuren meestal instinctief en worden gestuurd door ons autonoom zenuwstelsel. Bij verstoringen in onze stressreactie en bij fysieke, mentale en emotionele ladingen raken we uit balans. Het zenuwstelsel kan dan overactief worden of kan de lading “bevriezen en inpakken” zodat het lijkt alsof er niets aan de hand is. Echter deze “bevroren en ingepakte” lading gaat als blokkade werken en belet het stromen van onze levensenergie. Bijna iedereen heeft van die “ingepakte stukken”, die vaak vermomd zijn in niet durven, geen zin hebben, stroef lopende relaties of lichamelijke klachten.

Tijdens deze les gaan we op een nieuwe en subtielere manier kijken naar lichaamswerk bij angst, waarbij de lichaamsbewegingen niet door de wil gestuurd worden maar vanzelf in het lijf ontstaan. Het is een zachte en veilige methode dat inwerkt op het trauma in het zenuwstelsel.

Deze dag is vooral praktijkgericht. De techniek zal in een sessie gedemonstreerd worden en er zal veel in twee- of drietallen gewerkt worden. Het eigen beleven zal op de voorgrond staan om zo een “embodied” idee te krijgen van het werken met angst volgens de Somatic Experience methode.