Oorlogstrauma's

Datum:
29 september 2019

Docent(en):

Ingrid Peeterman
gastdocente

Categorie(ën)

Bij- en nascholing , Masterjaar

De afgelopen eeuw kunnen we wel de Eeuw van de Oorlog noemen: WO I, WO II, Koude Oorlog, tal van koloniale conflicten en revoluties. Met de directe nawerking van trauma’s samenhangend met deze oorlogen hebben regressie- en reïncarnatietherapeuten regelmatig te maken. Kennis van en inzicht in de verschillende soorten nawerking van deze trauma’s dragen bij aan de kwaliteit van onze therapeutische begeleiding. Steeds wordt gedurende deze dag de link gelegd tussen de theorie en de praktijk. Er worden praktische handvaten geboden en met behulp van diverse oefeningen gaan de deelnemers aan de slag met het begeleiden van oorlogstrauma’s.

Cliënten kunnen oorlogstrauma’s bij zich dragen die gerelateerd zijn aan uiteenlopende rollen en verschillende niveaus: als slachtoffers, daders, medeplichtigen en/of toeschouwers; als 1e, 2e en/of 3e generatie; als trauma uit de prenatale periode, het huidige leven en/of vorige levens; behorend tot de eigen zielsenergie of van aangehechte entiteiten..

Een paar voorbeelden: wat is de nawerking in dit leven van een vorig leven dat eindigde in de gaskamers; hoe is het om een kind of kleinkind te zijn van (groot)ouders die voor en/of tijdens de oorlog aan de kant van de nationaalsocialisten stonden;  om de Hongerwinter in de baarmoeder door te brengen; wat is er nodig om alsnog een onverwerkt sterven in de loopgraven van de Eerste wereldoorlog door te werken?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oorlogstrauma’s leiden tot radicaliteit en extremisme. Het verwerken van oorlogstrauma’s draagt zo niet alleen bij aan de bevrijding van individuen, maar is ook bevorderlijk voor de wereldvrede.