Opstellingen vanuit sjamanistisch perspectief

Datum:
25 januari 2020

Docent(en):

Marieke Maarleveld
gastdocente

Categorie(ën)

Bij- en nascholing , Masterjaar

Op deze dag leer je werken met sjamanistische opstellingen voor individuele cliënten, op een 1-op-1 basis. De opstellingen lijken op de bekende familie-opstellingen, maar worden met steentjes gelegd in het Wiel van de Richtingen. In het sjamanisme hebben de vier richtingen krachten en eigenschappen, die altijd werkzaam en inzetbaar zijn in ieders leven. Ook kan er hulp of advies gevraagd worden van de krachten uit de sjamanistische wereld, zoals bijvoorbeeld de voorouders en krachtdieren.

Je kunt een opstelling voor de cliënt doen voor het huidige gezinssysteem, of het familiesysteem waar hij of zij uitkomt, of voor een situatie op je werk. Je kunt dan laten ervaren welke invloeden er allemaal werkzaam zijn, en wie er misschien niet op zijn of haar plek staat. Hier kun je dan in de opstelling werk mee doen.

Het is een heel mooie en krachtige werkvorm. Het kan ook een goede manier zijn om hiermee naar problemen te kijken en ermee te werken als Regressie- en Reïncarnatietherapie nog iets te spannend zou voelen voor de cliënt.

Ik geef eerst uitleg en daarna als voorbeeld een 1-op-1 opstelling met één van de deelnemers. ’s Middags ga je in groepjes van twee oefenen met deze opstellingen. Naar wens en bij voldoende deelnemers, kan er ook nog een groepsopstelling gedaan worden over het ervaren van dierkrachten.

Neem zelf ongeveer 30 steentjes mee; het mogen een paar bijzondere zijn, maar neem vooral ook gewoon wit/grijze tuinkiezeltjes mee.