Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met problemen. Die kunnen zich voordoen op emotioneel, lichamelijk en/of mentaal niveau. De regressie- en reïncarnatietherapeut vraagt goed door op de klacht en maakt de rode draad ervan in iemands leven zichtbaar. Je zou ook kunnen zeggen dat deze inzicht geeft in de thematiek waar de cliënt tijdens zijn leven regelmatig tegenaan blijkt te lopen.

Vervolgens brengt de therapeut hem of haar terug naar de ervaringen in het verleden die de thematiek deden ontstaan. Diens onderbewuste selecteert zelf de ervaringen die het sterkst met de problematiek van nu verbonden zijn en waaraan gewerkt moet worden. En het maakt niet uit hoelang geleden ze plaatsvonden, dat kan gisteren zijn, tien jaar geleden, in de jeugd, tijdens de geboorte/zwangerschap of tijdens vorige levens. Het gaat erom dat de cliënt de ervaring(en) zodanig herbeleeft dat deze de onverwerkte elementen ervan op emotioneel, lichamelijk, mentaal en spiritueel/energetisch niveau alsnog verwerkt. Tenslotte gaat de aandacht naar goede afronding en integratie van de ervaring. Door deze vorm van bewustwording kan iemand de ervaring een plek geven en merkt vervolgens dat dit een zeer positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Tijdens de therapie werken we met trance. Alles wat we in het verleden ervaren hebben, kunnen we in trance opnieuw ervaren. Trance is een heel natuurlijk verschijnsel en ontstaat vanzelf door je te concentreren. Je kunt het vergelijken met het kijken naar bijvoorbeeld een boeiende film: je leeft mee in de film, maar je weet tegelijkertijd ook waar je zit te kijken. Er is een zogenaamd ‘elliptisch bewustzijn’ aanwezig. Door dit dubbele bewustzijn kun je goed ontdekken hoe die vroegere ervaring tot op dit moment heeft doorgewerkt.