top of page
Sketching Artist
VERDIEPING:
ENERGETISCH TEKENEN

Het gaat bij energetisch tekenen om het kleuren, de intensiteit en de manier waarop je tekent, bijvoorbeeld krassen, strepen, aaien, dik/dun en alles ertussen in. Het gaat vóóral om de verbinding van jezelf met het beeld dat je op papier hebt gezet. Het belangrijkste is: Wat er ook op papier verschijnt… Het is allemaal goed, want het komt uit je diepste zelf.

 

Bovendien kan zo’n energetische tekening zowel voor de therapeut als voor de cliënt houvast geven. Iets waarnaar je kunt terugkeren en over kunt praten. Energetisch tekenen kun je op elk moment en op elk gebied in (reïncarnatie) therapiesessies inzetten. 

LESINHOUD
PRAKTISCHE INFORMATIE

Docent: Marianne Baan

Zie deze pagina voor data, locatie en kosten.

Waar woorden niet gevonden worden of juist veranderen in een constante stroom met allerlei vertakkingen onder invloed van denksystemen, defensiesystemen en strategieën, is energetisch tekenen juist heel direct. Als je op deze manier tekent, komt de informatie rechtstreeks vanuit je onderbewuste, dat niet kan liegen, op papier. Dus door met bijvoorbeeld kleurpotloden iets op papier te zetten, laat je op papier zien hoe je er werkelijk op dit moment aan toe bent en wat er speelt en hoe dat voelt. En wat onbewust op papier is verschenen, is in het bewuste terechtgekomen…
Marianne Baan werkt zelf in haar praktijk veel met tekeningen en met kleurpotloden, maar ook met andere tekenmaterialen. Ze kan er natuurlijk veel over vertellen, maar het zelf ervaren is natuurlijk het beste. Deze module is daarom vooral een ervaringsmodule met veel oefeningen met hier en daar wat theorie en met veel tips. Je leert en ervaart welke mogelijkheden er zijn met eenvoudige materialen en ook hoe je een therapiesessie kunt opbouwen en indelen, inclusief voor en nagesprek.

De student:

 1. ervaart wat er gebeurt terwijl hij/zij tekent en
  leert kijken naar de tekening van een cliënt zonder te duiden door te bevragen

 2. kent het verschil tussen concrete en energetische tekeningen

 3. kent de verschillende aandachtspunten in een tekening en kan ‘plat’ kijken naar een tekening

 4. kent de mogelijke indelingen van een tekenblad en het belang van kleurkeuzes

 5. weet dat cliënt de deskundige van de eigen tekening is

 6. kan door middel van woorden, vorm en kleuren tot de hulpvraag  en vervolgens inductie van een sessie komen

 7. kan samen met de cliënt zowel de gewenste toestand als het probleem in de tekening van de cliënt vinden

 8. weet een tekening van een cliënt als overgangsobject te gebruiken

 9. heeft kennis en ervaring met betrekking tot het werken met tekeningen cliënt in alle facetten van een sessie
   

LITERATUUR

Inspirerende literatuurlijst (ter inspiratie en zeker niet verplicht voor deze les)

 

 • Bach, S. (1990). Life paints its own span. Einsiedeln: Daimon 

 • Foks-Appelman, T. (2011). Kinderen geven tekens. Delft: Eburon

 • Furth, G.M. (2010). Tekeningen beeldtaal van het onbewuste. Rotterdam: Lemniscaat

 • Mees-Christeller, E. & Mees, L.F.C. (2009) .Tekenen als therapie. Zeist: Christofoor

 • Wertheim-Cahen, T. (1999). Huizen van karton. Beilen: Pharos 

11.png
Marianne Baan
Regressie- en reïncarnatietherapeut

"Maak het onbewuste bewust en herontdek je oorspronkelijke levenskracht" -Is afgestudeerd als lerares tekenen en heeft door de jaren heen zowel op scholen als in cursusprojecten en privé tekenlessen gegeven. Ook heeft zij als technisch tekenaar bij verschillende  grote bedrijven gewerkt. Zij is tijdens een breed georiënteerde sociaal-filosofische opleiding bij de SPSO in contact gekomen met zowel analytische tekentherapie als reïncarnatietherapie. Na het behalen van haar diploma heeft zij een twee jaar de opleiding Analytische tekentherapie gevolgd en is vervolgens overgestapt naar de SRN-opleiding waar zij in 2009 afstudeerde en haar praktijk begon in Hilversum. In 2012 heeft zij ook de Kinderopleiding voor reïncarnatietherapie bij Tineke Noordegraaf met veel plezier afgerond. De overtuiging dat tekenen een integraal onderdeel kan vormen in de reïncarnatietherapie, liet haar echter niet los. Zij heeft sindsdien meerdere cursussen gevolgd bij de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen. Deze combinatie van energetisch tekenen en reïncarnatietherapie vormt nu de basis van haar praktijk en cursussen. Marianne is begunstiger van de NVRT.

INSCHRIJVEN

Zowel de lesblokken van de eerste twee jaar van de opleiding als ook de verschillende lessen van het derde jaar kunnen als losse bij- en nascholing worden gevolgd. Deze les is ook onderdeel van het derde jaar.

bottom of page